Google adlyder Roskomnadzor

Google adlyder Roskomnadzor

Sökgiganten Google har börjat följa de ryska reglerna om att blockera oönskade material. Inklusive det berörde onlinespel webbplatser som är internationellt licensierade. Google kommer att börja utesluta dem från resultaten av sökmotorn. Vi kan säga att Google skickade in Roskomnadzor.

I helgen rapporterade ryska medier att Google började städa upp resultaten av sin lokala sökmotor. Att blockera de resurser som svartlistas av ryska Roskomnadzor-observatörer. Men om RKN: s påståenden till Google skrev jag redan här.

Ryska lagstiftningen kräver Internetgiganter som Google för att ansluta till federala statliga informationssystemet (FGIS). Att övervaka Unified Register of prohibited information. Så att svartlistade domäner blockeras automatiskt för att visas i ryska sökresultat.

RKN bönade Google

Inhemska företag, som Yandex och Mail.ru, har länge kopplat sina system med FGIS. Men Google har stannat kvar. Och i november öppnade Roskomnadzor ett administrativt ärende mot Google. Två veckor senare införde Roskomnadzor en bötesbelopp på 500 tusen rubel på Google. ($ 7.500). ILV uppgav att “oregerbar filtrering av webbplatser inte utförs”.

Google beslutade dock att inte överklaga böterna. Förresten var straffet lägre än det tillåtna maximala beloppet. Google tjänade 640 miljoner dollar på ryska verksamheter år 2017. En böter på $ 7.300 blev dock inte avskräckande.

På julafton citerade den ryska TASS-nyhetsbyrån chefen för Roskomnadzor, Alexander Zharov. Eftersom han själv medgav att böterna är “en liten summa pengar för Google.” Zharov sa också att Roskomnadzor övervakar Google “varje dag. Och att Google fortfarande tillhandahåller länkar till svartlistade webbplatser. .

Med undantag för ett osannolikt nyårslösning är det oklart vad exakt uppmanade Googl att börja uppfylla kraven i Roskomnadzor. Ryska lagstiftare hade dock tidigare föreslagit nya åtgärder mot sökjätten. Det föreslog även att företagskriminella borde bötes 1% av sin årliga inkomst som mottogs i Ryssland.

Dessutom berättade vicechefen för Roskomnadzor, Vadim Subbotin, Interfax. Att den ryska webbplatsen Google kan vara helt blockerad. Om företaget inte följer de ryska lagarna. “Om vi ​​kommer till ett dödsfall … kommer staten att göra ändringar i lagstiftningen. Och för att inte följa ryska lagar är det allvarligaste straffet möjligt – till exempel slutföra blockering. ”

Nytt filtreringssystem ILV

Roskomnadzor är den obestridda europeiska tungvikt inom internetcensur. Han blockerar regelbundet flera tusen oönskade speldomäner varje vecka. Slutdatumen för 2018 har ännu inte publicerats. Men enligt Roskomnadzor, år 2019, kommer han mer än att fördubbla antalet speldomäner som han blockerade år 2017.

Den här galna mängden blockerade domäner understryker emellertid bara att Roskomnadzors roll är oförmögen på domänens framgång. I december meddelade Roskomnadzor att det var att förbereda ett nytt, effektivare filtrerings- och övervakningssystem. Vilket kommer att baseras på en “djup kontroll av paket” av all Internettrafik som passerar Rysslands gränser.

För att alltid vara uppdaterad rekommenderar jag att du anmäler dig till anmälningar.